Buikgriep (gastro-enteritis)

Gastro-enteritis wordt vaak veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet. De salmonellabacterie is berucht. Besmetting door een parasiet loop je meestal op door besmet water te drinken of daarin te zwemmen. Meestal is er sprake van een virale infectie, overgedragen door bijvoorbeeld besmet voedsel. Het virus kan gemakkelijk via resten van braaksel en ontlasting op andere personen worden overgedragen, waarbij een handdruk van iemand die de handen niet goed waste voldoende is. Wordt de buikgriep veroorzaakt door bacteriële ontsteking, dan kunnen in soms antibiotica nodig zijn.

Het meest zien we:
Rotavirus: bij kinderen onder de 2 jaar. Dit duurt 4 tot 6 dagen.
Norovirus: dit is misschien wel het meest bekende virus dat gastro-enteritis veroorzaakt. Het komt veel voor bij oudere kinderen en ouderen. Het virus wordt vaak opgedaan in ziekenhuizen en verpleegtehuizen. Het eten van oesters lijkt de kans op besmetting met het norovirus erg te versterken.
Astrovirus: bij baby's en jonge kinderen. Het is een virus dat vooral in de wintermaanden de kop opsteekt. De klachten zijn als die bij het rotavirus.
Adenovirus: bij kinderen jonger dan 2 jaar. Er is diarree, die soms tot wel 2 weken kan aanhouden. Dit is een zomervirus.

Voorkom uitdroging, zie bij ORS. Gebruik geen melkproducten en sinaasappelsap, wel water, slappe thee of bouillon. Geen vetten als snacks en chocolade en geen vezelrijke producten, wel wit brood of witte rijst. Gekookte groenten kunnen ook, evenals appelmoes, wortelpuree, kip, kalkoen en vis.

Pagina geschreven 5-9-2015.

- - -