Heuppijn door trochantair pijnsyndroom

Het trochantair pijnsyndroom geeft pijn aan de buitenkant van de heup (vooral rond de harde knobbel ervan) en is genoemd naar een uitsteeksel van het bot van het bovenbeen, de trochanter. Aan dit botuitsteeksel zitten spierpezen vast en ook een slijmbeurs. Die zorgt ervoor dat de pezen niet over elkaar en over het bot schuren. Bij het trochantair pijnsyndroom is er een ontsteking in de slijmbeurs (bursitis trochanterica) en/of de pees of er is een scheurtje in de pees ontstaan of de pees raakt verkalkt.

Deze heuppijn komt vaker voor bij vrouwen van middelbare leeftijd dan bij andere mensen. De pijn kan uitstralen naar de zijkant van het hele bovenbeen tot aan de knie en ook in de onderrug en de bil. U voelt de pijn als u loopt en/of als u op de heup ligt. U kunt 's nachts wakker liggen van de pijn. De klachten kunnen maanden aanhouden.

Het is niet nodig om de gewone activiteiten na te laten. Probeer op normale wijze het eigen beweegpatroon vast te houden. Is er lengteverschil tussen de benen, dan kan een hakverhoging helpen. De podotherapeut adviseert. Soms wordt fysiotherapie gegeven. Gebruik zo nodig paracetamol, viermaal daags twee tabletten. Helpt dit niet genoeg, dan is een NSAID als diclofenac of naproxen aangewezen. Misschien is daarbij een maagbeschermer nodig. NSAID's beïnvloeden de werking van sommige medicijnen voor hart- en vaatziekten en nierziekten. Zeventig-plussers wordt het gebruik van NSAID's soms afgeraden. Zo nodig worden injecties met corticosteroïden gegeven. Die doen soms wonderen, maar kunnen ook een nadelig effect hebben.

- -

trefw.: trochantair syndroom, heuppijn, pijnsyndroom, bursitis trochanterica