BCG-vaccin beschermt tegen infectieziekten

Johanneke Kleinnijenhuis, internist, promoveerde op de manier waarop het immuunsysteem tuberculose herkent. Ze onderscheidt twee systemen: het aangeboren en het verworven immuunsysteem. In het onderzoek bleek dat het aangeboren immuunsysteem na het toedienen van BCG-vaccin beter reageert op andere infectieziekten. Het lichaam blijkt hierin een bepaald mechanisme te ontwikkelen. In Afrika wordt het BCG-vaccin tegen tbc gebruikt. Van de mensen die daar ingeënt zijn, overlijden er veel minder aan andere infectieziekten dan van degenen die niet ingeënt zijn.

Het aangeboren immuunsysteem reageert snel, het verworven systeem heeft meer tijd nodig. Bij ziekte worden antistoffen aangemaakt, die altijd aanwezig blijven en door het verworven systeem kunnen worden aangeroepen. Ook virussen blijven overigens in het lichaam aanwezig en steken de kop op als het immuunsysteem verzwakt raakt.

In de toekomst zou het kunnen dat BCG-vaccin aan risicogroepen, ouderen en bijvoorbeeld mensen die een chemokuur moeten ondergaan, wordt aangeboden om het risico van bijkomende infectieziekten te verkleinen.

Zie ook hier.

Pagina gemaakt 25-10-2015

- - -