Koffie gezond

Eén kop koffie per dag levert al gezondheidswinst op en bij drie stuks is die winst optimaal. Het geldt zowel voor cafeïnevrij als voor gewone koffie. Dit blijkt uit Europees en Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in 'Annals of Internal Medicine'. In Europa werden meer dan een half miljoen en in Amerika 185 duizend mensen gevolgd.

Met koffie is er minder risico op hart- en vaatziekten en aandoeningen van maag, darm en lever, maar ook op diabetes, sommige soorten van kanker en nierziektes. De Gezondheidsraad gaf overigens twee jaar geleden al aan dat koffie de kans op beroerte, diabetes en hartkwalen verkleint.

Koffiedrinkers bleken een gezondere lever te hebben en minder ontstekingsstoffen in het bloed. Ze waren gevoeliger voor insuline.

Koffiedrinkers bleken daarnaast over het geheel minder gezond te leven, vaker te roken en te drinken en minder groente en fruit te eten. Voor die verschillen zijn de resultaten gecorrigeerd.

Zie ook hier.

PS april 2018: Onderzoek door neurowetenschapper Amber Kerkhofs (VU, Amsterdam) vond dat cafeïne een positief effect heeft op ziektes als Alzheimer en Parkinson. Nog niet duidelijk is hoe dat precies werkt. Daar wordt vervolgonderzoek naar gedaan.

Pagina gemaakt 11-7-2017, laatst aangevuld 27-4-2018.

- - -