Chronisch Lyme: niet langdurig antibiotica

Onderzoek van Radboudumc en Maartenskliniek wijst uit dat het geen zin heeft bij chronische klachten na Lyme langdurig antibiotica te gebruiken.

In Nederland worden 25.000 mensen per jaar behandeld voor een Lyme-infectie. Sommigen krijgen chronische klachten als pijn en vermoeidheid.

Vaccinatie tegen Lyme?

27-8-2015: Voor honden kennen we een vaccin tegen Lyme (de Borreliabacterie). Voor mensen is het er niet meer. In 1998 werd het vaccin Lymerix geïntroduceerd (door SmithKline Beecham). Vanwege niet opzienbarende bijwerkingen keerde de publieke opinie zich tegen dat vaccin, waarop de producent verdween van de markt. Dat gebeuren maakte de concurrentie voorzichtig. Een goed Frans vaccin verdween in de la.

Het AMC onderzoekt nu of het loont een nieuwe poging te doen een vaccin te ontwikkelen. Het leidt daarnaast ook het Europese onderzoeksproject Antidote, dat een vaccin bedoelt te maken tegen de teek zelf. In Zuid- en Oost-Europa dragen teken gevaarlijker ziekteverwekkers over, waaronder een virus dat encefalitis veroorzaakt, vaak met dodelijke afloop. Zo'n vaccin zou ervoor moeten zorgen dat de teek niet meer bij gevaccineerde mensen en dieren terechtkan.

Pagina geschreven 13-6-2015, laatst aangevuld 27-8-2015.

- - -