Meer beroertes bij maagzuurremmers

Protonpompremmers als esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol verminderen de zuursecretie van het maagslijmvlies. Uit Deens onderzoek wordt nu duidelijk dat ze het risico op een beroerte verhogen. Bij de lage dosis is er geen verhoogd risico.

De bijverschijnselen van het gebruik van protonpompremmers worden steeds duidelijker: vergroot risico op infecties, hartklachten, dementie, nierklachten en botontkalking.

Nederland kent twee miljoen gebruikers. Negentig procent van de zuurproductie wordt met deze middelen stilgelegd. Doordat de zuurbarrière wordt weggehaald, komen bacteriën makkelijker in het bloed en zo ontstaan gemakkelijker ontstekingen, die op hun beurt een rol lijken te spelen bij het ontstaan van aderverkalking en hartklachten.

Aanvulling d.d. 18-11-2016

Maagzuurremmers en hartinfarct?

Een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in 'PLoS One', lijkt een verband aan te tonen tussen hartinfarcten en maagzuurremmers. Mensen die protonpompremmers als esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol slikten, bleken zestien procent meer kans op een hartinfarct te hebben, volgens de onderzoekers door beschadiging van het endotheel, de bekleding van de bloedvaten. De middelen zouden de productie van stikstofmonoxide, dat de vaatwand ontspant, belemmeren.

Pagina geschreven 13-6-2015.

- - -