Margarine of boter?

Op tafel verschijnt tegenwoordig boter i.p.v. margarine. De halvarine had al eerder het veld moeten ruimen. Reden om eens te gaan googelen. Internet staat vol van bezwaren tegen margarine, maar de alternatieve sites wijken qua conclusies sterk af van de reguliere informatie van bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Dat zagen we eerder al bij koemelk.

Vooral het transvet, vloeibaar vet dus dat in het productieproces van margarine (en halvarine) wordt gehard, zou een boosdoener zijn. Dit wordt in de praktijk echter niet meer gebruikt. Margarine zou aan het begin staan van meerdere enge ernstige ziektes en het immuunsysteem ondermijnen. Tegenstanders voeren aan dat margarine bijna gelijk is aan plastic. (Scheikundig is dat zo, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld noodzakelijk kooldioxide en giftig koolmonoxide.) Ook menen velen tegenwoordig dat verzadigde vetzuren, volop in boter aanwezig, nodig zijn en dus niet schadelijk. Deze mening kan echter geen stand houden. Halvarine bestaat vooral uit olie, margarine en halvarine bevatten veilige conserveermiddelen, een verdikkingsmiddel, aroma en kleurstof.

Het Voedingscentrum vindt margarine betrouwbaar en voert aan dat in boter minder vitamines, o.a. vitamine D, zitten en houdt onverminderd vast aan de schadelijkheid van verzadigd vet. Het geeft aan dat de in margarine aanwezige emulgatoren uit lecithine (soja) komen. Het adviseert om bij het laten staan van margarine vooral extra vette vis, maar ook extra vlees en eieren te eten.

Verschillende verhalen dus en verschillende conclusies. Complotdenkers beweren wel dat de reguliere gezondheidszorg wordt omgekocht door de industrie en daarom onbuigzaam blijft.

- - -

trefw.: margarine, halvarine, boter, verzadigd, onverzadigd, vet, transvet, plastic

Pagina gemaakt 19-10-2015, laatst aangevuld 26-12-2015.