Antibioticum uit bodembacteriën

Het blijkt mogelijk bodembacteriën te kweken en te onderzoeken. De onderzoekers vonden een microbe die in staat bleek de tuberkelbacil en de multiresistente stafylokok MRSA te verslaan. Het onderzoek leverde 25 potentiële antibiotica op, waarvan teixobactine er het meest veelbelovend uitzag. De ziektekiemen kunnen bovendien niet gemakkelijk resistentie voor dit antibioticum ontwikkelen. Het middel, in de testfase, belemmert de opbouw van de celmembranen van veel grampositieve bacteriën.

De eerste antibiotica waren middelen op basis van schimmels. In het midden van de vorige eeuw werden de meeste succesvolle antibiotica gevonden door onderzoekers die bacteriologische gemeenschappen doorzochten op bacteriën die in staat zijn om hun soortgenoten te doden. Maar de onderzoekers van toen misten het soort bacteriën dat teixobactine produceert en veel andere potentiële kandidaten die bekend staan als bacteriologische 'donkere materie', omdat die bacteriën moeilijk of niet gekweekt kunnen worden in een petrischaaltje in een laboratorium. De nieuwe techniek van kweken in de grond lost dus een groot probleem op.

Als teixobactine ook bij mensen werkt, kan het een doorbraak betekenen in de strijd tegen resistente bacteriën. Farmaceutische producenten zijn echter terughoudend met investeren in nieuwe antibiotica.

Pagina geschreven 27-7-2015.

- - -