Navelstreng doorknippen: meteen, of even geduld?

Na de geboorte drie minuten wachten met doorknippen van de navelstreng lijkt bij jongens te leiden tot een betere ontwikkeling van de fijne motoriek, zo vonden Zweedse onderzoekers ('Jama', mei 2015).

De navelstreng verbindt het kind met de placenta. Na de geboorte kan de bloedtoevoer nog aanzienlijk zijn, waardoor de toestroom van het eiwit ferritine, dat de binding van ijzer in het bloed verzorgt, op peil blijft. Later doorknippen van de navelstreng kan ijzertekort voorkomen.

Het IQ van beide groepen kinderen (navelstreng na 10 sec. en navelstreng na drie minuten doorgeknipt) bleek overeenkomend, maar bij kinderen van vier jaar bleek de fijne motoriek aanzienlijk beter als de navelstreng na drie minuten was doorgeknipt. Dit wordt in verband gebracht met het niet gehad hebben van een ijzertekort, dat jongens op jonge leeftijd vaker hebben dan meisjes.

Het wachten met doorknippen van de navelsteng kan leiden tot een te hoog bilirubinegehalte, een afbraakstof van rode bloedcellen, in het bloed. Dat is een risicofactor.

Pagina geschreven 27-5-2015.

- - -