Titel orthodontist misbruikt

Orthodontie is een tandheelkundig specialisme gericht op ontwikkeling van een regelmatig blijvend gebit. De orthodontist heeft een vierjarige universitaire opleiding na zijn/haar basis-tandartsopleiding. Beugelbehandelingen mogen ook door tandartsen worden gedaan. Zij doen in de praktijk zelfs 40 procent van alle behandelingen. De maximumtarieven voor de orthodontist en de tandarts zijn gelijk.

De Consumentenbond keek naar de opleiding van orthodontisten en met name naar de openheid betreffende de opleiding. Maar liefst 64 van de 150 onderzochte praktijken namen het niet nauw met de regels. Er wordt verhuld dat de specialistische opleiding niet is gedaan. Er is dan bijvoorbeeld sprake van 'afgeronde orthodontieopleiding', 'vergaand gespecialiseerd' of 'trainde zelf honderden tandartsen en orthodontisten'. Maar steeds betrof het bij deze omschrijvingen tandartsen die geen orthodontist zijn. Ook volgens de wet verboden aanduidingen worden gebruikt: 'orthodentist', 'orthodontiste' en 'orthodontisch specialist'.

Check je tandarts/orthodontist in het Big-register. Een orthodontist moet geregistreerd staan met specialisme 'dento-maxillaire orthopaedie (orthodontist)'. Bij geen resultaat is er geen officiële opleiding. Waarschijnlijk vind je dan de betrokkene onder 'Tandarts' (zonder specialisatie).

Zie ook hier.

Pagina gemaakt 24-5-2016

- - -