Propranolol, bij gelegenheidsangst

De bètablokker propranolol is weer in het nieuws. Het middel wordt sinds jaar en dag (offlabel) ingezet ter bestrijding van gelegenheidsangst bij bijvoorbeeld (rij)examens of spreekangst. Ongeveer een uur voor de gelegenheid wordt 10 tot 40 mg. gebruikt, waarbij het advies wel is de werking vooraf een keer uit te proberen. Bij incidenteel gebruik zou de kans op bijwerkingen gering zijn.

Professor doctor Merel Kindt (Klinische Psychologie UvA) is al jaren met het middel bezig. Ze probeert het in te zetten om het angstgeheugen te bewerken. Angst oproepende situaties nemen plaats in het geheugen in en door de confrontatie aan te gaan onder invloed van propranolol zou het angstgeheugen als het ware opnieuw geprogrammeerd worden, waarbij de angst vervolgens een kleinere of geen ruimte meer toebedeeld krijgt en dus overwonnen is. Ik zie een link met de inzichten over EMDR. Door je te concentreren op een traumatische herinnering en tegelijk oogbewegingen te moeten maken zou het traumageheugen geherprogrammeerd worden en een veel kleinere plaats toebedeeld krijgen, waardoor het verkleurt van trauma naar herinnering.

Propranolol zou een concurrent kunnen worden van cognitieve gedragstherapie in de behandeling van angststoornissen. Zoals EMDR dat is in de behandeling van traumatische ervaringen.

Pagina gemaakt 1-3-2019