Rotavirus bij kinderen

Het rotavirus veroorzaakt bij jonge kinderen (en soms bij ouderen en mensen met verlaagde afweer) koorts, overgeven en diarree. Het is een van de meer ernstige diarreeverwekkers bij kinderen, omdat de diarree erg besmettelijk en hevig is en vaak ook lang aanhoudt. Vrijwel ieder kind maakt minstens één rota-infectie door. In ontwikkelingslanden overlijden naar schatting 600.000 kinderen per jaar aan een infectie met een van de drie typen van dit virus. Rotavirusinfectie is een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnamen wegens diarree bij kinderen. Rehydratie, waardoor uitdroging wordt voorkomen, is eerste vereiste. Voldoende drinken dus, zo nodig ORS. Als uitdroging hierdoor niet voldoende voorkomen wordt, zal ziekenhuisopname met rehydratie door middel van ORS per maagsonde of per infuus nodig zijn.

De incubatietijd is 1-3 dagen. Er treedt meestal misselijkheid en overgeven op, daarna diarree. Na een paar dagen houdt het overgeven op, waarna de diarree langzaam mindert. Toch houden veel kinderen door de schade die het virus aan het darmslijmvlies heeft aangericht nog een aantal weken een lossere ontlasting waarin nog veel onverteerd voedsel te herkennen is.

De infectie wordt overgebracht door voedselcontact met ontlasting of braaksel en komt dus via de mond binnen. Het virus is in staat om uren te overleven, bijvoorbeeld op speelgoed.

Er is sedert 2006 een goed werkend vaccin (RotaRix), maar dit zit niet in het vaccinatieprogramma. Vaccinatie kost € 130,00 per kind. Het vaccin wordt tweemaal ingenomen (niet geprikt) met minimaal vier weken tussentijd.

Pagina geschreven 28-5-2015.

- - -