Combinaties zelfzorgmiddelen en medicijnen niet ongevaarlijk

De Gezondgids #4 2015 van de Consumentenbond publiceert over gevaarlijke combinaties van zelfzorgmiddelen en andere geneesmiddelen. Sint-janskruid is wel het meest beruchte voorbeeld. Het wordt wel gebruikt bij milde depressieve klachten, maar vermindert de werking van tal van geneesmiddelen.

Calciumtabletten worden gebruikt bij botontkalking (osteoporose). Dit middel heeft een wisselwerking met sommige antibiotica en onder andere andere middelen tegen botontkalking. De werking van de bedoelde middelen wordt verminderd door de calcium.

Acetylsalicylzuur (aspirine) wordt gebruikt bij pijn en ontstekingen. Het interfereert met bloedverdunners als acenocoumarol en fenprocoumon en met bepaalde antidepressiva en RAAS-remmers (bij hartfalen). Het middel vermindert de werking van genoemde middelen en verhoogt het risico van maagbloeding.

NSAID's (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac, naproxen) zijn ook voor pijn en ontstekingen. Er is wisselwerking met veel middelen tegen hoge bloeddruk, hartfalen en plastabletten. Het gebruik van NSAID's vermindert de werking van deze middelen en kan maag- of darmbloedingen veroorzaken. Het kan de bloedverdunnende werking van acetylsalicylzuur tenietdoen.

Miconazol (Daktarin, antischimmelcrème) combineren met het antistollingsmiddel fenprocoumon of acenocoumarol geeft risico op ernstige bloedingen. Bij dit middel stelden echter 23 (waarvan 21 Erkend Specialist Zelfzorg) van de 40 bezochte drogisterijen niet de vraag naar het gebruik van andere middelen, terwijl enkele desgevraagd aangaven dat andere geneesmiddelen niet ter zake doen en drie drogisterijen adviseerden contact met huisarts of apotheek te zoeken.

Pagina geschreven 16-8-2015.

- - -