Wratten, likdoorns en salicylzuur

Een wrat is het gevolg van een virusinfectie (humaan papillomavirus). (Waterwratten komen door een variant van het pokkenvirus. Waterwratten zijn glad en glanzend en heel besmettelijk. Ze gaan vanzelf weg.) Gewone wratten zijn huidkleurig, bol en hebben een bloemkoolachtige structuur. Ze zitten vooral op handen en voeten. Bij een beschadigde huid kunnen ze besmettelijk zijn.

Een likdoorn is extra dik eelt op een plaats waar kennelijk te lang of te veel druk wordt uitgeoefend, meestal op de voet. Punt één: neem de druk weg.

Wratten en likdoorns kunnen aangestipt worden met salicylzuur, minimaal 15 procent. De bovenste huidlaag wordt week en kan (steeds opnieuw) weggeschaafd worden, waarmee op den duur de wrat of likdoorn verdwijnt. Wratten kunnen bij de huisarts ook met stikstof bevroren worden (cryotherapie). Laat wratten die bloeden, jeuken of veranderen altijd door de huisarts zien. Voor wratten op de genitaliën en aan de anus zijn middelen op recept. Gebruik geen salicylzuur bij kinderen tot een jaar of drie. Voor likdoorns zijn er ook likdoornpleisters met salicylzuur of Salicylzuur Collodium FNA 20 procent (apotheek).

Pagina gemaakt 19-4-2017

- - -