XMRV-virus niet te koppelen aan chronische vermoeidheid

Vorig najaar leek het er even op dat er een lichamelijke oorzaak was gevonden voor het chronisch vermoeidheidssyndroom. Zowel bij prostaatkankerpatiënten als bij patiënten met CVS bleek het drie jaar eerder bij mensen ontdekte XMRV-virus aanwezig, bij CVS bij maar liefst 67 procent van de patiënten tegen bij vier procent van de gezonde mensen. Steeds opnieuw wordt door de jaren heen gezocht naar een lichamelijke aandoening als oorzaak van deze kwaal, die door de medische wetenschap toch als psychogeen wordt gezien.

Nijmeegse artsen uit het UMC St. Radboud publiceren hun onderzoeksresultaten vandaag in de British Medical Journal. Het is binnen een paar maanden het derde onderzoek dat de XMRV-hypothese onderuit haalt. De Nijmeegse artsen konden met de modernste technieken het virus niet lokaliseren bij CVS-patiënten. De onderzoeksleider en hoogleraar interne geneeskunde Jos van der Meer stelt nu opnieuw dat chronische vermoeidheid wellicht door een infectieziekte in gang wordt gezet, maar primair door psychologische factoren in stand wordt gehouden, zoals dat overigens bij meer chronische klachten na een infectieziekte het geval is. Als voorbeeld wordt hier ook de Q-koorts genoemd. Ook de link tussen XMRV en prostaatkanker is overigens omstreden.

P.S. Deze week (week 22/2011) trok 'Science', dat twee jaar geleden de studie omtrent het verband tussen CVS en het XMRV-virus publiceerde, het boetekleed aan. Het onderzoek is met meest dezelfde patiënten opnieuw gedaan, maar het virus kon niet worden aangetoond. Bij het eerdere onderzoek moet sprake geweest zijn van vervuiling met een virus afkomstig van muizen.

- -

Pagina geschreven 26 februari 2010, P.S. 3 juni 2011.