Pinda-allergie en lupineallergie

Pinda-allergie zien we vooral bij jonge kinderen. Van alle mensen heeft 0,6 procent een pinda-allergie. Sommigen reageren al zeer heftig op de geur van pinda's. Het allergeen zit in drie suikereiwitmoleculen, Ara h1, h-2 en h-3. Pinda kan in veel voedingsmiddelen als zoete en hartige voedingswaren, chocolade, gebak, snacks, ijs, mayonaise, margarine en vis uit blik zitten. Bij een allergische reactie zien we een gezwollen keel en bemoeilijkte ademhaling tot heftige benauwdheid. Er kan een anafylactische shock optreden, soms acuut (bleke, blauwachtige huid, snelle, zwakke pols, suffig of verward, verlaagde bloeddruk). Bel dan 112 en laat de ambulance door iemand 'opvangen'! In minder ernstige situaties kan volstaan worden met het innemen of injecteren van een antihistaminicum als fexofenadine, Tavegil, Telfast, Zyrtec of Claritine. Ook prednison wordt soms gebruikt. Bij levensbedreigende anafylaxis wordt adrenaline gespoten. Het verwijdt de luchtwegen, doet de bloeddruk weer stijgen door vernauwing van de bloedvaten en het stimuleert het hart. Sommigen hebben, net als bij een wespen- of bijensteekallergie, een adrenalinepen (epinefrine, Epipen, Anapen) bij zich om snel te kunnen handelen.

Vaak hebben mensen met een lupineallergie ook antistoffen voor pinda in het bloed. Lupinemeel kan in pasta's, koekjes, snacks, pannenkoekenmeel en andere zitten en wordt wel gebruikt ter vervanging van genetisch gemodificeerde soja. Op verpakkingen moet ook de aanwezigheid van lupinemeel vermeld staan.

Pinda beschermt baby's tegen pinda-allergie

22-10-2015:

Volgens het Voedingscentrum is er voldoende bewijs dat wachten met het geven van pinda's averechts werkt. Het advies om niet te wachten geldt in principe voor alle voedingsmiddelen die allergische reacties kunnen oproepen, als koemelk, tarwe en schaal- en schelpdieren. Dus juist niet stoppen als kinderen onschuldige allergische reacties krijgen!

Een Britse studie onder 530 baby's die gevoelig bleken voor het ontwikkelen van pinda-allergie liet zien dat van de helft van hen, die regelmatig een pindasnack kreeg, 1,9 procent een pinda-allergie ontwikkelde. Van de andere helft, die dus geen pinda's kregen, had op 3-jarige leeftijd 14 procent een pinda-allergie.

Behoedzaamheid is wel geboden als er in de naaste familie mensen zijn met pinda-allergie.

Pagina geschreven 15 april 2010, aangevuld 22-10-2015.

- - -

trefw.: pinda-allergie, lupine,