Opvoedingsaspecten bij aanleren slaappatroon

(n.a.v. interview met neuroloog Al de Weerd van slaapcentrum Sein, Groningen in Dv/hN 1 mei 2010)

Iemands slaappatroon ontwikkelt zich vanuit enerzijds de genen en anderzijds vanuit opvoedingsaspecten. Een kind moet met name leren zelf in slaap te komen. Baby's en kinderen slapend in bed leggen belemmert dit leren. Nachtelijke borstvoeding op afroep belemmert dit eveneens. Negeren van het huilen leidt in enkele nachten tot het zelf in slaap kunnen komen. Hoe belangrijk het is dit te leren, wordt duidelijk als je weet dat het normaal is dat een peuter acht tot tien keer per nacht kort wakker wordt.

Peuters kennen verder de zogenoemde night-terrors: gillend worden ze wakker, ze reageren niet op je en verzetten zich tegen contact. De peuter is gedesoriënteerd omdat-ie ineens uit een diepe slaap is gekomen. Benader het kind in zo'n situatie voorzichtig en geleidelijk en dirigeer het zo snel mogelijk terug in bed. Dan slaapt het snel weer verder.

Slaaphygiëne: Geen cola en geen spannend filmpje voor het slapen gaan. Als slaapritueel naar boven, pyjama aan, tanden poetsen en eventueel een verhaaltje. Geen speelgoed in de slaapkamer en niet meer dan één knuffel in bed.

Pagina geschreven 1 mei 2010.

- - -