Risico's zwemmen in open water

Het is er de tijd weer voor: zwemmen in open water. Maar dat is niet zonder risico.

Blauwalg is een bacterie, zichtbaar als een meestal groenige of groen-blauwige olieachtige laag op het water, maar soms zit het ook dieper. Blauwalg vaart wel bij de fosfaten in het water. Besmetting geeft jeuk en/of rode bultjes, misselijkheid, diarree en oogirritaties.

Botulisme is vergiftiging met botuline. Vissen en (water)vogels gaan eraan dood en de bacterie verspreidt zich via de kadavers in het water. Deze vorm van botulisme is op zich niet gevaarlijk voor de mens. Voedselbotulisme is dat wel. Dat loop je op door het nuttigen of slechts het proeven van bedorven vlees of vis (bijvoorbeeld uit een niet goed sluitend conservenblik).

De Escherichia-colibacterie (E.-colibacterie) komt voor in dierlijke en menselijke uitwerpselen. Die komt dus ook in het zwemwater. Verder kun je de bacterie oplopen bij het eten van besmet en onvoldoende verhit vlees. Overal waar mensen zijn die hun handen niet goed gewassen hebben na ontlasting te hebben gehad, loop je deze bacterie op. Berucht is het pindaschaaltje waar iedereen zomaar met de hand in graait. Het is gegarandeerd een bron van besmetting.
Kinderen tot vijf jaar kunnen er gevaarlijke acute nierfunctiestoornissen van krijgen. Verder zijn de buikkrampen en de diarree, de blaasontsteking en de buikvliesontsteking bekend.

Zwemmersjeuk komt van een parasiet in de larven van slakjes. Het probleem is niet met het blote oog in het water waar te nemen. De larven boren zich door de huid en veroorzaken jeuk en rode bulten. Verder een branderig gevoel en eventueel koorts en hoofdpijn.

Ziekte van Weil, zie hier.

Pagina geschreven 23 juli 2010.

- - -