Bijsluiter voor frisdrank?

Als je even op internet rondneust, denk je al snel dat bij frisdranken (ook fruitdranken!) een bijsluiter zou moeten worden geleverd. Met die dranken krijgt de moderne mens simpelweg te veel energie van suikers binnen, die te snel wordt omgezet in vet. Frisdrankdrinkers hebben dan ook een vergrote kans op suikerziekte (diabetes), leverschade (soms gevolgd door leverkanker), hartschade en alvleesklierontsteking (eveneens soms gevolgd door kanker). Het systematisch twee glazen fris of fruitdrank per dag drinken geeft al aantoonbare verhoogde risico's. De leverschade is min of meer te vergelijken met die bij alcoholmisbruik. Door kaliumtekort kunnen verder spierzwakte, vermoeidheid, slaapproblemen en soms verlammingsverschijnselen ontstaan. Ook mentale stoornissen (o.a. angsten, depressie, slaapproblemen) en gedragsproblemen worden door sommigen met het gebruik van fris in verband gebracht, evenals jicht bij mannen.

Dat frisdrank cariës en obesitas (adipositas) veroorzaakt, is wel algemeen bekend, maar de achterliggende gezondheidsrisico's lijken een bijsluiter of een waarschuwing op de verpakking, vergelijkbaar met die op pakjes sigaretten, te rechtvaardigen. Ook lightdrinkers zijn niet gevrijwaard. Aspartaam en karamel verlagen de insulineresistentie en ook dit kan leverschade veroorzaken.

Eén van de boosdoeners in frisdranken is de veelvuldig (ook in moderne voedingsmiddelen) gebruikte HFCS (high fructose corn syrup of hoog-fructosemaisstroop of glucose-fructosestroop), een zoetstof die de samenstelling van suiker benadert, maar goedkoper en zoeter is.

Pagina geschreven 10 januari 2010.

- - -