Hepatitis E

Hepatitis E is doorgaans een virale infectie, overgebracht door het met de voeding binnenkrijgen van ontlastingsresten van besmette dieren als wilde edelherten, wilde zwijnen en boerderijvarkens (waarvan volgens meerdere bronnen wel de helft besmet zou zijn) of het eten van vlees van besmette dieren. Ook kippen, koeien en schapen zijn soms besmet. Indien het besmette vlees wordt verhit tot minstens 60 graden, levert het geen risico meer. Echter, als degene die het vlees bereidt met dezelfde hand of hetzelfde gereedschap zowel rauw vlees als gaar vlees aanraakt, vindt zogenaamde kruisbesmetting plaats: het virus wordt alsnog van het rauwe naar het gare vlees overgebracht. Ook kan men de infectie dus oplopen door ontlastingsresten van besmette dieren of mensen binnen te krijgen. Dit kan gemakkelijk via deurkrukken, lichtschakelaars en bijvoorbeeld pindaschaaltjes voor gemeenschappelijk gebruik. Ook via een wondje kan het virus gemakkelijk binnendringen. Bij goede hygiëne is het risico van overdracht van mens op mens zeer gering.

Wie besmet is, wordt veelal niet ziek. Zwangeren, met name in de laatste maanden van de zwangerschap, lopen een sterk verhoogd risico (en hebben bij het ziek worden een sterfterisico van 25 procent tegen gemiddeld 2 procent), mannen worden sneller ziek dan vrouwen en mensen met andere leverkwalen hebben het verhoogde risico eveneens. Naarmate men ouder is, wordt het risico ook groter. De ziekte komt in Nederland niet veel, maar wel behoorlijk in toenemende mate voor. Vaak wordt de besmetting ook meegebracht van een vakantiereis naar een plaats met onvoldoende hygiëne. Met name wordt op veel plaatsen verontreinigd water gedronken (denk ook aan ijsklonten e.d.) of wordt voedsel met verontreinigd water bereid. Gemiddeld een week of zes na de besmetting krijgt de patiënt griepachtige verschijnselen met misselijkheid. Dan ontstaat icterus (geelzucht). Men heeft donkere urine en stopverfkleurige ontlasting. Dit beeld houdt één tot zes weken aan.

Er is nog geen vaccinatie tegen Hepatitis E en er zijn geen geneesmiddelen. Sinds 2007 wordt een mogelijk vaccin getest. Doorgaans gaat de ziekte 'gewoon' voorbij. Preventief is het optimaliseren van de sanitaire en hygiënische omstandigheden de belangrijkste optie.

Zie ook hier.

Pagina geschreven 28 februari 2011.

- - -