ESBL in kip en groentes

Steeds meer worden in onze voedingsmiddelen de tegen antibiotica resistente ESBL-bacteriën gevonden. Onderzoekers van het VUmc vonden de bacterie in vijftien rauwe groentesoorten, in totaal in meer dan vijf procent van alle onderzochte groentes, ook van biologische teelt. Daarnaast is er inmiddels geen kip meer in de winkel te koop die niet besmet is. De kipbesmetting houdt direct verband met veelvuldig antibioticagebruik door de kippenboeren om daarmee indirect de groei van de kuikens te versnellen. Vermoed wordt dat de groentes besmet worden via dierlijke mest of via met de resistente bacterie besmette grond. Het RIVM raadt inmiddels aan groentes goed te wassen en zo mogelijk te schillen, te koken of te bakken.

Mensen die besmette kip of groente binnenkrijgen, kunnen resistent worden voor antibiotica en verspelen daarmee minstens voor langere tijd een in vele situaties levensreddende behandelmethode.

Zie ook hier en hier.

Pagina geschreven 20 april 2011, laatst bijgewerkt 28 april 2011.

- - -