(Alternatieve) manuele therapieën

'Kraken' heeft nog altijd geen wetenschappelijke basis en medisch specialisten geloven mede daarom vaak niet in de positieve effecten ervan. De belangrijkste kenmerken van enkele op beweging gerichte alternatieve behandelingen zijn:

Orthomanuele therapie
Een orthomanueel arts heeft zich gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van klachten die samenhangen met houding en beweging. Hiertoe wordt de beweeglijkheid van de wervelkolom, het bekken en de overige gewrichten onderzocht en behandeld. Door middel van specifieke technieken worden de standsafwijkingen van de wervelkolom gecorrigeerd. Let op dat u te maken hebt met een arts, aangesloten bij de NVOMG (Nederlandse vereniging van artsen voor orthomanuele geneeskunde).

Osteopathie
De osteopathische benadering heeft als belangrijkste kenmerk dat het lichaam als één geheel wordt benaderd. De behandeling is niet alleen gericht op herstel van beweeglijkheid van gewrichten en spieren, maar ook van andere lichaamsweefsels, zoals het bindweefsel rondom organen en zenuwen. Klachten en symptomen worden in samenhang met het complete lichaam gezien. Door de gevonden beperkingen niet alleen plaatselijk te bekijken, maar ook hun invloed op eventuele andere bewegingsbeperkingen (of functiestoornissen) in ogenschouw te nemen, kan de osteopaat een breed scala aan klachten (helpen) behandelen. Osteopaten hebben, voorafgaand aan hun specifieke opleiding, soms of de opleiding tot basisarts of die tot fysiotherapeut gedaan. Osteopaat is geen beschermd beroep en osteopathie wordt gezien als een alternatieve geneeswijze. Wel zijn er registers bij de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF) en het Nederlands Register voor Osteopaten (NRO).

Chiropraxie
Chiropraxie is een manuele behandelmethode die zich bezighoudt met diagnose, behandeling en preventie van stoornissen aan het bewegingsapparaat en de effecten ervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de hele gezondheid. Chiropractors behandelen gewrichten overal in het lichaam om mechanische problemen aan te pakken. Wanneer er sprake is van neurologische betrekking (bijvoorbeeld gevoelsproblemen in de vingers, scherpe pijnscheuten langs de achterkant van het been) wordt de behandeling vooral gericht op de wervelkolom. Behandelmethoden binnen de chiropraxie zijn manipulatie van gewrichten, behandeling van spieren (waaronder massage) en rehabilitatie door versterkende lichamelijke oefeningen (zoals in de fysiotherapie). Bij het overgrote deel van de klachten die de chiropractor ziet, speelt verbetering van de beweeglijkheid en stabiliteit van de wervelkolom een belangrijke rol. Die wordt ook door snelle specifieke druktechnieken bevorderd. Chiropraxie is geen medisch specialisme, maar een alternatieve geneeswijze, al wordt vanuit de medische wereld wel naar goede chiropractors verwezen.

Manuele therapie
Manuele therapie is gebaseerd op chiropraxie en de behandelaar is doorgaans fysiotherapeut. Het is een behandeling van functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat, met de bijbehorende regulatiemechanismen. Bij deze therapie wordt getracht functiestoornissen in de gewrichten van de bewegingsketens van het menselijk lichaam op te heffen of te verminderen door het uitvoeren van handgrepen aan botstukken, pezen en spieren. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de lichaamshouding en de bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Manuele therapie wordt niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs en kan in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Manipulaties van de hals kunnen de door de wervelbogen verlopende wervelslagaders beschadigen met herseninfarcten en blindheid als gevolg. Manipulatie van de wervelkolom van baby's in verband met het omstreden KISS-syndroom kan ademstilstand veroorzaken.

Pagina geschreven 18 juli 2011, laatst aangevuld 24 februari 2012.

- - -