KISS-syndroom

KISS (Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie, Kopfgelenk-Induzierte Symmetrie-Störung) zou een klemming ter hoogte van de halswervels betreffen, die nare gevolgen heeft voor de patiënt. Het probleem is veelal een gevolg van de geboorte (bijvoorbeeld bij gebruik van de zuigklok of tang, of ook bij een bevalling via keizersnede). De meeste reguliere geneeskundigen kwalificeren het syndroom als niet-bestaand.

Bij baby's worden de volgende klachten omschreven: slaapproblemen, asymmetrie in motorische kenmerken (altijd op één kant slapen, asymmetrische arm- of beenbewegingen, bewegingen slechts langs één kant kunnen uitvoeren, bij borstvoeding steeds één kant verkiezen), hyperextensie (de rug overmatig strekken) bij zowel liggen als staan, scheve, afgeplatte schedel, veel huilen (niet of nauwelijks te troosten), al met zeven maanden de wil om te staan, niet willen kruipen (billenschuiver), niet graag geknuffeld willen worden, druk, onrustig, driftig, matige spraakontwikkeling, koude handjes en voetjes, moeizame ontlasting, protesthuilen (o.a. bij aan- en uitkleden).

De behandeling met manuele therapie bestaat uit het toedienen van lichte impulsen in corrigerende richting op de betreffende wervel(s). Deze manuele handelingen worden uitgevoerd door gespecialiseerde therapeuten die daarvoor zijn opgeleid. Na twee à drie behandelingen zou men meestal al resultaat zien. De behandeling op jonge leeftijd zou het meest effectief zijn, omdat een eenmaal stijve spier moeilijker te prikkelen is. Nadat de behandeling met manuele therapie heeft plaatsgevonden, zou het zinvol kunnen zijn om te bekijken of nader onderzoek en behandeling door de kinderfysiotherapeut aangewezen is.

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt beschreven hoe een zuigeling van drie maanden is overleden na 'craniosacrale' manipulatie van hals en wervelkolom. Zolang wetenschappelijk bewijs voor effectiviteit en veiligheid van de geforceerde manipulaties van de behandeling ontbreekt, worden deze behandelingen afgeraden.

Pagina geschreven 18 juli 2011.

- - -