Botontkalking (osteoporose)

Bekend is inmiddels dat we de rol van zuivel in het voorzien in onze calciumbehoefte in het verleden hebben overschat. Zie hier. Beweging is het belangrijkste. In de 'Gezondgids' van de Consumentenbond (oktober/november 2011) is biometricus Peter Deriemaeker van de Vrije Universiteit van Brussel aan het woord. Groenten als spinazie, veldsla en groene kool voldoen uitstekend als calciumbron. Aminozuren in vlees, eieren, vis, gevogelte en zuivel verzuren het bloed. Het lichaam herstelt de zuurgraad ten koste van het calcium in de botten. Puntsgewijs zijn de adviezen om botontkalking tegen te gaan: beweging, vitamine D (zonlicht op de huid), groenten als spinazie, andijvie, boerenkool en broccoli, matiging alcoholgebruik. (Te veel alcohol breekt de botmassa af. In mindere mate geldt dit ook voor frisdrank en cafeïnehoudende dranken.)

Pagina geschreven 7-10-2011.

- - -