Consumentengids over opticiens, mei 2019

In het artikel (gids mei 2019) komt veel brilellende naar voren. Probleem is dat iedereen zich opticien mag noemen en dat dus niet alle personeel in brillenwinkels deskundig is. Het artikel moedigt aan terug te gaan als de bril niet goed is en geeft de geldterugtermijnen die grote ketens hanteren (Pearle 6 maanden, Hans Anders 3 maanden, eye wish 2 maanden omruilgarantie, Specsavers 3 maanden omruilgarantie multifocale bril en eyelove 2 weken omruilgarantie multifocaal naar twee enkelvoudige brillen).

Bij kunststof brillenglazen mag je volgens de gids verwachten dat die bij normaal gebruik minimaal vier jaar probleemloos meegaan.

Test oogmeting bij opticiens 2018

De Consumentengids publiceert (november 2018) een onderzoek met 20 mysteryklanten, die allemaal een winkel van Eye Wish, Pearle, Hans Anders, Eylove en Specsavers en nog een zelfstandige opticien bezochten voor een oogmeting. Ter controle werden ze allemaal ook tweemaal getest door twee optometristen van de Hogeschool Utrecht. De metingen van deze experts telden dubbel mee in het onderzoek. Bij de totaalscore werd uitgegaan van het gemiddelde van de metingen: hoe dichter bij het gemiddelde, hoe beter de meting. Wel, Specsavers kreeg voor de metingen een score van 7,2 - Eye Wish van 7,1 - Pearle van 6,9 - Hans Anders 6,6 - Eyelove 6,2. De zelfstandige opticiens scoorden schijnbaar niet, wat opmerkelijk is.

Test multifocale brillen 2011

Een mysteryklant kocht namens de Consumentenbond bij verschillende opticiens, allemaal uit opticienketens, een multifocale bril. Ter plekke werd ook de oogmeting gedaan. Zie 'Gezondgids', oktober/november 2011.

De oogmetingen waren in orde, de geleverde brillen geen van alle helemaal. Met name ging het mis met de plaats van de centra van de glazen. Deze moeten afgetekend worden terwijl klant en opticien op dezelfde ooghoogte zijn.

De afstand van de centra van de glazen moet overeenkomen met de afstand van de pupillen. Bij de proefklant werden afstanden van 57,5 tot 64 mm. gemeten! De hoogte van de pupillen werd bovendien vaak verkeerd afgetekend omdat klant en opticien aan een tafeltje zaten, waardoor gemakkelijk wat omhoog of omlaag gekeken wordt. Bij het aftekenen moet het hoofd van de klant altijd recht staan.

Er was geen samenhang tussen prijs en kwaliteit van de brillen. Ook een aantal goedkope brillen bleek goed te voldoen. Sommige dure brillen voldeden echter niet, vooral omdat de pupilafstand fout was gemeten. Uiteindelijk kwamen twee brillen van € 229 en € 347 (resp. Pearle Zoetermeer en Eyewish Groeneveld Zoetermeer) als beste uit de bus. De duurste brillen scoorden matig (€ 745, Eyewish Groeneveld Hoofddorp) tot onvoldoende (€ 689, Pearle Rijswijk). De goedkoopste bril (€ 99, Specsavers Rijswijk) scoorde voldoende.

Zie ook hier.

Pagina geschreven 11 oktober 2011, laatst aangevuld 5-5-2019.