Voortgang bij ontwikkeling malariavaccin

Volgens de WHO sterft in Afrika elke 45 seconden een kind aan malaria. In 2009 waren er 780.000 sterfgevallen door malaria. Dat was al 20 procent minder dan het geweest is. Een vaccin van GlaxoSmithKline (GSK) blijkt de ziekte bij de helft van de kinderen te kunnen voorkomen, zo publiceerde de New England Journal of Medicine. Het vaccin bevat eiwit van de malariaparasiet dat een beschermende afweerreactie geeft. Het blokkeert het binnendringen van de parasiet in de lever.

Kinderen zijn het kwetsbaarst, omdat ze geen natuurlijke afweer hebben opgebouwd. Gaande het leven bouwen mensen die worden geïnfecteerd dikwijls natuurlijke immuniteit op.

Robert Sauerwein, hoogleraar medische parasitologie in Nijmegen, stelt dat het vaccin verder verbeterd moet worden. Zijn onderzoeksgroep vond dat mensen die zich door een malariamug laten steken en meteen een antimalariamiddel slikken, snel immuun worden. Die bevinding wordt verder getest, waarbij de mug is vervangen door een injectie.

juli 2015: In 2013 stierven 584.000 mensen aan malaria, vooral in Afrika onder de Sahara. Tachtig procent van hen was jonger dan vijf jaar. Inmiddels kan het vaccin op de markt komen voor jonge kinderen in Afrikaanse landen. Het vaccin, RTS,S, ook wel Mosquirix genoemd, is niet bestemd voor reizigers. Het vaccin beschermt niet volledig, namelijk tot 46 procent. Complicerend is dat de kinderen vier injecties moeten krijgen, de eerste drie om de maand en de laatste na 18 maanden, voor Afrika een logistieke krachtmeting. En juist daar waar veel malaria is, werkt het vaccin minder, tot zelfs slechts een bescherming van 10 procent.

Pagina geschreven 19 oktober 2011, aanvulling 28-7-2015.

- - -