BDD, stoornis van de lichaamsbeleving

Een stoornis van de lichaamsbeleving (ook BDD naar het Engelse 'body dysmorphic disorder') kenmerkt zich door een afwijkend beeld dat men van het eigen lichaam heeft. BDD wordt ook wel ingebeelde lelijkheid genoemd. In de DSM-IV is de aandoening ingedeeld bij de somatoforme stoornissen. Er kan zich een obsessieve angst voor afwijkingen van het lichaam ontwikkelen, waardoor de aandoening soms als fobie of een vorm van OCS (obsessief compulsieve stoornis) wordt gezien (dysmorfofobie).

Mensen met BDD vinden een aspect van hun uiterlijk niet alleen lelijk, maar zijn er ook mee gepreoccupeerd. Zij zijn geobsedeerd en lijden hieronder. De obsessie kan betrekking hebben op verschillende delen van het lichaam of combinaties van delen. Huid, haar, neus, gewicht, buik, borsten, ogen, heupen, tanden, benen en botstructuur komen vaak als probleemgebieden voor. Bij het adoniscomplex speelt bij mannen een preoccupatie met de spierontwikkeling en/of vormen van het lichaam.

Vandaag presenteren psychiaters van het AMC Amsterdam het eerste Nederlandse boek over de ziekte: 'Body Dismorphic Disorder'. Psychiater Nienke Vulink: 'Hun zelfwaarde is heel laag.' En hoogleraar psychiatrie en auteur van het boek Damiaan Denys: 'Het gekke is: het zijn vaak wondermooie mensen.' Het AMC ziet jaarlijks 150 mensen met deze klachten en solliciteert met dit boek naar meer.

Pagina geschreven 19 oktober 2011.

- - -