E102 en adhd, E621 en chips

E102 (kleurstof tartrazine) is een toegevoegde stof in veel zoetigheden. Met name frisdranken bevatten veel E102. Volgens velen is deze stof een grote boosdoener wat betreft adhd. Andere onderzoeken ontkennen echter. E102 is niet de enige toevoeging die mogelijk kwaad kan. Andere zijn E110, E122, E124 en E211.

Adhd-middelen als Ritalin(e) blijken in sommige onderzoeken een viermaal zo groot risico op een plotselinge hartdood te geven en een tweeënhalf maal zo groot risico op een hersenbloeding. M.a.w.: Als om adhd-problemen op te lossen het vermijden van bepaalde E-nummers volstaat, heeft dat te allen tijde de voorkeur boven het gebruik van medicatie.

Van de vele smaakversterkers viel mijn oog via het programma 'Radar' op mononatriumglutamaat (E621), ook wel op de verpakking aangeduid als gistextract. Het middel is naast smaakversterker ook eetlustbevorderaar. Het wordt bijvoorbeeld aan chips toegevoegd. Kunt u er ook zoveel van op?

Velen denken dat alle toevoegingen aan ons voedsel geen kwaad kunnen. Anderen mijden vele E-nummers als de pest. Het hele internet staat boordevol met informatie, maar zeker is dat daarin weinig consistentie te vinden is.

Pagina geschreven 20 februari 2012.

- - -