Zoutconsumptie hoger dan gedacht

Het RIVM publiceerde deze week een onderzoek waaruit blijkt dat we nog meer zout consumeren dan tot nu toe gedacht werd. Zes gram zout per dag wordt als maximum gezien om geen gezondheidsproblemen op te bouwen. In alleen een pizza zit doorgaans al meer dan 12 gram! Vrijwel alle kant-en-klaarmaaltijden en vleeswaren blijken 'zoutbommen' te zijn.

Zoals bekend veroorzaakt te veel zout hart- en vaatziekten. In Nederland gaat men uit van 2.000 doden op jaarbasis ten gevolge van onze te hoge zoutconsumptie.

De Minister van Volksgezondheid heeft vorig jaar de levensmiddelenindustrie dringend gevraagd het zoutgehalte in producten te verlagen, maar hieraan wordt in onze eurocratische wereld om financiële redenen nauwelijks gehoor gegeven, waarbij de producenten elkaar in het oog houden uit angst marktaandeel te verliezen na een zoutreductie. Wetgeving en controle daarop lijkt onafwendbaar, maar de politiek blijkt als puntje bij paaltje komt meestal onmachtig qua handhaving.

Vindt u op een verpakking vermeld hoeveel natrium er in een product zit, vermenigvuldig deze waarde dan met 2,5 om te weten hoeveel zout erin zit.

Pagina geschreven 23 februari 2012, aanvulling 19 augustus 2012.

- - -