Bedwantsen toenemend probleem

Bedwantsen (Cimex lectularius, ook wel wandluis) komen steeds meer voor in met name hotelbedden, vooral in Londen, Parijs en Noord-Amerika. Ook wandelaars richting Santiago de Compostella maken melding van het ongedierte. Sedert 2014 wordt er ook in Nederlandse studentensteden over geklaagd. Het zijn ectoparasieten: ze zitten net als teken en vlooien op het lichaam. In de slaapkamer weten ze zich meesterlijk te verstoppen. Het zijn kleine rood-bruine insecten (volwassen 0,5 tot vol gezogen 1,0 cm. lang, ovaalvormig en relatief plat, steeksnuit, aan het voorlijf drie paar pootjes waarmee ze snel kunnen lopen, verspreiden een wasachtige, wat zoete geur) die bijten en zich voeden met bloed. De beten brengen zover bekend geen gezondheidsrisico's met zich mee.

Check dus uw vakantiebed. Kijk of u in de randen van het bed zwarte vlekjes ziet: de uitwerpselen. Of ziet u wittige vliesjes, de vervellingshuidjes, of misschien de beestjes zelf? Kijk in de hoeken van de bedombouw. Zet na contact met de insecten uw bagage niet op de grond en zo ver mogelijk van het bed. Pak thuis gekomen de koffer buiten uit en was uw kleren op 60 graden. De beestjes kunnen tot een halfjaar zonder eten, dus duiken een volgende vakantie zo weer op als ze zich toch in uw koffer wisten te verschansen. Weet dat ook sommige tweedehands spullen van kringloop of Marktplaats de beestjes herbergen. Veel bedwantsen zijn resistent geworden tegen bestrijdingsmiddelen.

Overweeg vooraf in Google te zoeken op naam van het hotel in combinatie met 'bed bugs'. Zoek het hotel op op tripadvisor.com en bekijk de reviews. Check voor Noord-Amerika op bedbugregistry.com (link werkt op 7-11-2021 niet meer!).

Pagina geschreven 18 maart 2012, aangevuld 30-10-2014.

- - -