Hernia nucleï pulposi

Een hernia of breuk is de uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaliter in ligt. De bekendste hernia is de hernia in de tussenwervelschijf (discushernia, rughernia, nekhernia), waarbij deze een uitstulping vertoont die de zenuwen afknelt, waardoor uitval in de benen of de armen op kan treden. We spreken van hernia nucleï pulposi (HNP).

Hernia's komen vaak familiair voor. Het letsel ontstaat veelal bij zwaar tillen of een ongewone beweging. De meeste hernia's vinden we tussen de 40 en de 60 jaar. Boven de 70 ontstaan ze meestal niet meer.

Veelal is er pijn in de rug en uitstralende pijn in een been tot beneden het niveau van de knie. De pijn wordt erger als er aan de betreffende zenuw getrokken wordt, bijvoorbeeld door het op de rug liggend gestrekt optillen van het betrokken been (proef van Lasègue). Er zijn verminderde spierrekkingsreflexen (bij een hernia tussen vijfde lendenwervel en heiligbeen bijvoorbeeld vaak een verlaagde achillespeesreflex). De pijn wordt vaak erger bij hoesten, niezen en/of persen. Met een mri-scan kan een HNP aangetoond worden.

Naast pijnstilling wordt aanbevolen gedoseerd actief te blijven, met name af te wisselen tussen liggen, staan, zitten en lopen, maar geen van alle lang achter elkaar. Tillen en bukken moet voorzichtig gebeuren. Soms wordt er geopereerd. In Nederland wordt in 5 à 6 procent van de gevallen geopereerd, in Amerika 20 procent. Uit Amerikaans onderzoek (2008) over vier jaar blijken de vooruitzichten voor de groep patiënten die geopereerd werd statistisch significant beter. Betrekkelijk nieuw is de sleutelgatchirurgie (endoscopie, micro tube discectomie, MTD), waarbij de operatieve ingreep in feite minimaal is. Als er verlammingsverschijnselen ontstaan, is operatie meestal onvermijdelijk. Bij rokers blijken operaties slechtere resultaten te geven.

Juni 2013: De Deense onderzoeker Hanne Albert van de Universiteit van Zuid-Denemarken ontdekte dat bij 40 procent van de patiënten behandeling mogelijk is met een antibioticakuur van 100 dagen. Volgens haar speelt de bacterie die ook puistjes veroorzaakt een rol. Die bacterie zou met het tanden poetsen door kleine beschadigingen in het bloed kunnen komen en uiteindelijk in de wervel.

Zie ook bij ischias.

Pagina geschreven 30 juni 2012, laatst bijgewerkt 23-8-2013.

- - -