Acne (acne vulgaris)

Acne of jeugdpuistjes komt meer en heviger voor bij jongens. Het hoogtepunt van de kwaal ligt doorgaans tussen 16 en 19 jaar. Er is sprake van overmatige talgproductie. Daardoor krijgen mee-eters (comedonen) een kans. De Propionibacterium acnes in de verstopte talgkliertjes roept de ontstekingsreacties op. Na infectie met de Staphylococcus aureus ontstaan puisten (pustels) en abcessen.

De problemen beginnen veelal bij het intreden van de puberteit. Bij meisjes kan het vanaf acht, bij jongens vanaf dertien jaar beginnen. Mannelijke hormonen en erfelijkheid spelen beide een rol. Ernstige acne kan een zware psychische draaglast met zich meebrengen.

Jongeren met acne hebben veelal een vettige en daardoor glimmende huid. Ontsteking ontstaat bij beschadiging van het weefsel van verstopte talgkliertjes. Ernstige acne kan blijvende littekens nalaten.

Uitknijpen van puistjes wordt afgeraden. Er zijn schoonheidsspecialistes die zich hebben bekwaamd in behandeling van acne. Zo nodig kunnen huisarts en/of dermatoloog adviseren. Liposomale fotodynamische therapie (PDT) gooit relatief hoge ogen.

Voorheen dacht men dat patat en chocolade een negatieve invloed hadden op acne. Tegenwoordig wordt zo'n invloed vooral toegewezen aan zuivel. Voldoende (maar niet te veel) zonlicht kan een positieve invloed hebben. Een positieve invloed wordt ook toegedicht aan consumptie van verse groenten en groene thee (vanwege de daarin aanwezige anti-oxidanten). Meisjes en vrouwen kunnen baat hebben bij een oraal anticonceptivum met anti-androgeen-cyproteronacetaat. Bij alle soorten behandeling kan eventueel succes zomaar een paar maanden op zich laten wachten. Vaak lijken de klachten juist eerst te verergeren.

Een troost voor acnepatiënten kan misschien zijn dat hun relatieve vettige huid in later jaren gezichtsveroudering tegengaat.

- -

trefw.: acne, puistjes, jeugdpuistjes, schoonheidsspecialiste, zuivel

Pagina geschreven 29 juli 2012.