Botdichtheidsonderzoek

Het Dexa-onderzoek (Dual Energy X-ray Absorptiometry) meet de botdichtheid in relatie tot leeftijd en gewicht. In de loop van de jaren neemt de botdichtheid bij vrouwen sneller af dan bij mannen. Vrouwelijke hormoonveranderingen, eetgewoontes, lichaamsbeweging, roken, medicijngebruik (bijvoorbeeld corticosteroïden, prednison) en bepaalde ziekten of aandoeningen spelen een rol in het proces van botontkalking. Tekort aan vitamine D, geregeld alcoholgebruik en/of hyperparathyreoïdie (verhoogde werking van de bijschildklieren) dragen eveneens soms bij aan het ontkalkingsproces. Een relatief laag lichaamsgewicht is een extra risicofactor.

Dexameting is een röntgenonderzoek. Veelal worden de lendenwervels en één van de heupen of dijbenen onderzocht. Anderen scannen bij voorkeur (ook) de hiel, ook wel met een ultrageluidmeting. De botdichtheidsmetingen geven een indicatie voor aanwezigheid en ernst van osteoporose (botontkalking).

Voor een goede botopbouw zijn gezonde voeding (niet te veel eiwit en suiker) met voldoende vitamine D en calcium, lichaamsbeweging/sport en bij voorkeur ten minste een kwartier per dag blootstelling aan zonlicht van belang. Beweging waarbij het skelet het lichaam draagt (lopen, hardlopen, traplopen) helpt osteoporose te voorkomen. Medicamenteus worden bisfosfonaten, raloxifeen en/of hormoonsuppletie gegeven, soms ook strontiumranelaat (remt botafbraak en stimuleert botvorming) en bijschildklierhormoon.

(synoniemen: dexascan, dexameting, dexa-scan, difosfonaten)

Pagina geschreven 4-9-2012.

- - -