Loopneus (rinopathie, rinitis, rhinitis (Lat.))

Rinitis staat voor ontsteking aan het neusslijmvlies. Als er geen sprake is van van een ontstekingsreactie, spreken we van rinopathie.

Een loopneus kan bijvoorbeeld beroepsgerelateerd zijn door steeds weerkerend contact met bepaalde stoffen als meel, houtstoffen, inkt, oplosmiddelen, insecticiden, plastic of met bepaalde dieren. Langdurig gebruik van neusdruppels (rebound-effect) als Otrivin en van sommige pijnstillers, bloeddrukverlagende pillen en hormonen kan ook een continue loopneus veroorzaken. Ook chronische bijholteontsteking of neuspoliepen kunnen oorzaak zijn, evenals een niet goed werkende schildklier.

Als geen oorzaak voor de klachten te vinden is, is er sprake van een idiopathische rinitis (IR). Klachten nemen dan vaak toe onder invloed van inspanning, stof, (tabaks-)rook of temperatuurwisselingen. Er wordt wel behandeld met Capsaïcine, een peperextract. Na een jaar moet de behandeling dan soms herhaald worden. Bij rokers is deze behandeling niet effectief gebleken en wordt aangenomen dat de klachten een gevolg zijn van de rook.

Pagina geschreven 10-4-2013.

- - -