Broodje gezond gezond?

De Consumentenbond bestelde bij 40 broodjeszaken, lunchrooms, cafetaria's en snackbars een broodje gezond. Ze werden onderzocht op samenstelling, zout en bacteriën.

Standaard wordt witbrood verstrekt, terwijl je bruin- of volkorenbrood zou verwachten. Het beleg blijkt niet geweldig vers. Soms krijg je er een zakje zout bij, maar het broodje blijkt altijd al meer zout te bevatten dan er in het zakje zit: tussen 1.5 en 5 gram, terwijl 6 gram per dag het geadviseerd maximum is. Veel broodjes zijn dan ook zoutbommetjes. De toegevoegde groentes variëren van 16 tot wel 150 gram. Eén broodje bleek besmet met de E.-coli-bacterie (poepbacterie) door waarschijnlijk ongewassen handen na toiletbezoek, dezelfde bacterie die je gegarandeerd oploopt in een pindaschaaltje waar door iedereen met de handen in gegraaid wordt.

Pagina geschreven 10-8-2013.

- - -