Blaasontsteking (cystitis) bij vrouwen en mannen

Pijn bij het (uit)plassen en gevoel steeds weer te moeten wijst op blaasontsteking, bijna altijd veroorzaakt door de E.-colibacterie (poepbacterie) die via de urineleider in de blaas komt. Bij vrouwen komt het meer, bij mannen minder voor. Mannen hebben medicamenteuze behandeling nodig, vrouwen vaak niet. De huisarts ziet aan de (ochtend)urine of er sprake is van blaasontsteking.

Mogelijke kuren: vijf dagen nitrofurantoïne (Furadantine) 2xdgs 100 mg., fosfomycine (Monuril) eenmalig, drie dagen trimethoprim. Gaat de infectie gepaard met koorts, dan wordt een kuur antibioticum gegeven: ciprofloxacine of amoxicilline/clavulaanzuur of cotrimoxazol.

Preventie: Zorg voor goede weerstand door voldoende te rusten en gezond te leven. Drink ruim voldoende en plas regelmatig goed uit. Na ontlasting goed reinigen (naar achteren afvegen), plassen na seksueel contact, eventueel een cranberryproduct of -extract gebruiken om de urine wat zuur te maken. Het gebruik van vitamine C is bij een normaal dieet zinloos en helpt ook niet tegen blaasontsteking. Het belast de nieren onnodig.

Pagina geschreven 10-8-2013.

- - -