Hemolytisch-uremisch syndroom (2)

Bij het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) is sprake van hemolytische anemie (bloedarmoede), acuut nierfalen (uremie) en trombocytopenie (tekort aan bloedplaatjes). Het bloed kan zelfs gaan klonteren. HUS treedt meestal op bij kinderen, bijvoorbeeld na een episode van diarree als gevolg van een besmetting met EHEC, de entero-hemorragische E.-colibacterie. De mortalitieit ligt tussen 5 en 10 procent. Onder degenen die de ziekte overleven ontwikkelen sommigen chronische nierproblemen met o.a. afhankelijkheid van nierdialyse.

We zien koorts, braken en diarree. Soms is bloed in de ontlasting aanwezig. Soms algehele verzwakking, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Andere symptomen kunnen zijn: verminderde urineproductie, huiduitslag, geelzucht (gelige verkleuring van de huid), kleine huidvlekjes (petechiae), bloedingen in het oogwit en verhoogde bloeddruk. Er is geen effectieve behandeling en die beperkt zich dan ook tot ondersteuning op basis van de symptomen.

Nog maar kort geleden (juli 2013) overleed een negenjarig meisje uit het Belgische Balen aan HUS na besmetting met de E.-colibacterie (poepbacterie uit dierlijke of menselijke ontlasting) bij het eten van onvoldoende doorbakken barbecuevlees.

Pagina geschreven 11-8-2013.

- - -