Guineaworm (ook wel Medinaworm) - Dracunculiasis

De Guineaworm (Dracunculus medinensis) is een parasitaire rondworm die zich in de huid vestigt en daar zo mogelijk larven tot ontwikkeling brengt. De worm veroorzaakt dracunculiasis, een huidziekte met jeuk over het hele lichaam, braken, koorts en hoofdpijn. Mensen worden geïnfecteerd door het drinken van stilstaand water met daarin kleine eenoogkreeftjes ('watervlooien'), die in zoet water leven. De Guineaworm komt voornamelijk voor in Afrika in de band tussen de Sahara en de Equator, hoewel ze ook gevonden zijn in India en Jemen.

De geïnfecteerde watervlo gaat dood in de maag van de patiënt, maar kan een zeer besmettelijk stadium van de nog kleinere larve van de Guineaworm bevatten. In het lichaam van de patiënt wordt deze larve volwassen en het vrouwtje kan tot 80-90 centimeter lang worden en lijkt op een sliert gekookte spaghetti. Na een jaar zal het vrouwtje via een pijnlijke etterende blaar gedeeltelijk uit de huid kruipen en eitjes leggen. Omdat vlak voor het opengaan van de blaar de patiënt een brandende pijn voelt, zal deze de neiging hebben de wond in het water te houden. Dit is precies wat de worm nodig heeft: water om haar eieren in af te zetten.

Ter preventie voldoet het door textiel filteren van het water om zo de watervlooien te verwijderen. Er bestaat naast de preventieve geen curatieve behandeling tegen Guineaworm. De enige behandeling bestaat uit het verwijderen van de worm door hem vanuit de huid (blaar) om een stokje (luciferhoutje) te wikkelen en langzaam te verwijderen.

Dracunculiasis komt vrijwel niet meer voor.

Pagina geschreven 12-8-2013.

- - -