Middle East Respiratory Syndrome (MERS)

Het Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS-CoV of kortweg MERS) is een virus dat lijkt op het in 2003 in Azië opgedoken SARS-virus. (Coronavirussen brengen o.a. ook verkoudheden over.) MERS werd voor het eerst in 2012 gevonden in het Midden Oosten, is mogelijk afkomstig van dromedarissen en kennelijk (overigens niet erg gemakkelijk) van mens op mens overdraagbaar. Het is inmiddels verscheidene malen meegereisd naar Europese landen. Het kan tot levensgevaarlijke ontstekingen aan de luchtwegen leiden.

Het virus lijkt vooralsnog te worden aangehoest. De incubatietijd is korter dan 10 dagen. We zien hoge koorts, ademhalingsproblemen, hoesten, longontsteking en soms diarree en ernstige nierproblemen. Er is geen vaccinatie. Antivirale middelen helpen niet.

14-5-2014: Gisteren is de WHO in spoedzitting bijeen gekomen omdat in Amerika een paar gevallen van MERS zijn geconstateerd en een paar gevallen worden vermoed.

15-5-2014: In Den Haag is gisteren de eerste Nederlandse MERS-patiënt ooit opgenomen. De man heeft de besmetting in Saudi-Arabië opgelopen.

5-6-2015: In Zuid-Korea zijn 41 besmettingen geconstateerd en zijn al vier mensen aan MERS overleden. Zestienhonderd mensen worden in quarantaine gehouden.
10-6-2015: De Zuid-Koreaanse uitbraak lijkt over z'n hoogtepunt heen. Bijna honderd mensen raakten besmet, zeven overleden.
15-6-2015: In een ziekenhuis in Seoul blijken meer dan 70 mensen besmet te zijn geraakt. Zestien personen zijn inmiddels in deze uitbraak overleden. Vijfduizend mensen worden momenteel in quarantaine gehouden.
16-6-2015: Twee ziekenhuizen in Zuid-Korea beginnen een experimentele behandeling tegen het MERS-virus. Zieke patiënten worden geïnjecteerd met bloedplasma van herstellende patiënten.

Pagina geschreven 20-8-2013, laatst aangevuld 16-6-2015.

- - -