Listeria, sluipende ziekmaker

Listeria is een sluipende ziekmaker die je ineens bespringt. Oorzaak: enkele dagen tot enkele maanden eerder heb je besmet voedsel genuttigd. Vis is berucht, evenals vleesproducten. Ook zachte kazen kunnen de bacterie bevatten.

Listeria komt overal om ons heen voor, ook op rauwe levensmiddelen. Koken schakelt de bacterie uit. Probleem is dat-ie via aanrecht, vaatdoek of handen zo weer terugkomt in het eten. Hij weet zich zelfs in de koelkast te ontwikkelen, zeker als de temperatuur boven de vier graden komt. Daarom huist in de koelkast uiteindelijk het grootste gevaar. Het is belangrijk dat de temperatuur niet boven vier graden kan komen en dat levensmiddelen niet langer dan twee dagen worden bewaard. Daarnaast zijn de algemene hygiëneregels van belang: voorkom kruisbesmetting door bereide levensmiddelen via bijvoorbeeld handen of mes in contact te brengen met nog onbereide of rauwe levensmiddelen. Reinig handen, snijplank en mes voortdurend. Gebruik een vaatdoek niet langer dan één dag en leg hem niet nat opgevouwen weg.

Mensen met een goede afweer doorstaan een infectie doorgaans met een flinke buikgriep. Mensen met een verminderde afweerfunctie, ouderen en zwangeren zijn risicogroepen. Er kan sepsis (bloedvergiftiging) optreden en/of hersenvliesontsteking. Bij zwangeren kan de bacterie het ongeboren kind bereiken en met name in de tweede helft van de zwangerschap ernstige schade aanrichten.

Pagina geschreven 15-12-2013.

- - -