Eieren: check de code

Bron: Consumentengids april 2019 Bron: Consumentengids april 2019

Eieren en salmonella

(19-4-2017:) Onderzoek gepubliceerd in Journal of the American College of Nutrition leert dat elke dag een ei het risico op een beroerte verlaagt zonder dat het effect heeft op hart- en vaatziekten. Een eitje meer lijkt weer te mogen voor wie let op het totaal aan verzadigd vet in de voeding.

Salmonella is een bacterie die leeft in de darm van dieren en via voedsel bij de mens binnenkomt. Drie eieren per 10.000 zijn besmet. Salmonella geeft diarree, buikpijn, misselijkheid, braken en lichte koorts en kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, ouderen en zwangeren. Wees hygiënisch in de keuken, gebruik geen rauwe eieren op warme dagen, bewaar voedsel in de koelkast (max. 4°, controlethermometer in een beker water zetten!).

Hobby-eieren en dioxine (Harlingen)

(14-1-2014:) In nieuw onderzoek in Harlingen bij hobby-kippenhouders bleek bij vier de zes onderzochte legsels een zodanig verhoogd dioxinegehalte voor te komen dat de eieren volgens de wet niet zouden mogen worden verkocht. Andere onderzoeken doen vermoeden dat de situatie in Harlingen niet anders is dan elders in het land. Door een teveel aan dioxine kan kanker ontstaan, de zaadkwaliteit bij mannen verslechtert en vrouwen kunnen schildklierproblemen krijgen.

Pluimveebedrijven met meer dan 200 kippen moeten wettelijk zorgen voor een dioxinevrije ondergrond. Volgens 'Toxicowatch', het bedrijf dat eerder onderzoek deed in Harlingen, liggen de verontreinigingen daar hoger naarmate de kippen dichter bij het industrieterrein wonen. Gedacht wordt ook aan een link met de afvaloven in de zeehaven.

Pagina geschreven 14-1-2014, laatst aangevuld 19-4-2017.

- - -