Verkoudheidsvirus

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS is een afkorting voor respiratoir-syncytieel (syncytieel staat voor samenklontering van cellen). Het virus veroorzaakt vooral bij kinderen luchtweginfecties. Het komt in Nederland veel voor, vooral in de winter. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met het RS-virus. Na tien dagen is alles weer over.

Na besmetting duurt het twee tot acht (gemiddeld vijf) dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. Mensen die verkouden zijn geworden door het RS-virus zijn besmettelijk voor anderen van een dag voor het ontstaan van ziekteverschijnselen tot maximaal drie weken daarna. Het virus zit in de neus en keel van iemand die ziek is. Door hoesten, niezen en praten komt het virus op de handen of op voorwerpen (zoals speelgoed) terecht. Wanneer het virus via handen of voorwerpen in contact komt met de neus, het oog of de mond, kan besmetting optreden. Soms verspreidt het virus zich als een druppelinfectie, dus door aanhoesten.

Baby's die veel te vroeg geboren zijn, hebben in hun eerste levensjaar meer kans op een ernstiger verloop van de infectie. Ook kinderen met hart- of longaandoeningen of afweerstoornissen lopen meer risico op een ernstig verloop met een complicatie zoals longontsteking.

Medicamenteus wordt wel Ribavirin gegeven, een antiviraal middel. In het laboratorium is de werking hiervan bewezen, in de praktijk blijkt het echter beperkt tot niet werkzaam.

Pagina geschreven 14-1-2014.

- - -