Syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren (ziekte van Sjögren, morbus Sjögren, Sjögrensyndroom, Sjögren) is een chronische reumatische systemische auto-immuunziekte, waarbij vochtafscheidende klieren ontstoken raken en de slijmvliezen in de mond, de ogen en op alle andere plaatsen in het lichaam uitdrogen. De ziekte is voor het eerst beschreven door de Zweedse oogarts Henrik Sjögren.

Een belangrijk kenmerk is dat de lymfocyten doordringen in de klieren die vocht afscheiden, onder andere de speekselklieren in de mond en de traanklieren in de ogen. Ze veroorzaken schade aan die klieren, waardoor die minder kliervocht aanmaken en het vocht dat ze aanmaken van slechtere kwaliteit is.

Het syndroom van Sjögren komt bij ca. 1 procent van de mensen voor, vooral bij vrouwen van middelbare leeftijd, met ongeveer negenmaal zoveel vrouwelijke als mannelijke patiënten.

Momenteel wordt het middel Abatacept, bekend van reumatische aandoeningen, beproefd door reumatoloog Hendrika Bootsma (UMCG) als behandeling van Sjögren.

Pagina geschreven 20-2-2014.

- - -