Liesbreuk anders

In 'de Sionsberg' in Dokkum worden liesbreuken op een nieuwe manier in een kwartier tijd verholpen. Liesbreuken komen vooral bij mannen voor. Zwaar werk, overgewicht, veel hoesten of persen bij de ontlasting kunnen een liesbreuk veroorzaken.

In Nederland zijn er jaarlijks zo'n 40.000 liesbreukoperaties. Vaak gebeurt die met een kijkoperatie. Met een camera en instrumenten wordt de breuk gevonden, de buikinhoud teruggetrokken en er wordt een 'matje' over het gat in de buikwand gelegd.

De TREPP-methode is ontwikkeld in 'Sint-Jansdal' Harderwijk. Er wordt een sneetje van van drie of vier centimeter boven de lies gemaakt, de buikspier wordt opzijgelegd en de buikinhoud in de buik teruggeduwd. Er kan met de vingers gewerkt worden, met als voordeel dat gevoeld wordt waar het probleem zit. De breuk wordt met een 'matje' gedicht. Er is geen narcose nodig. Een ruggenprik volstaat. Dus kan de patiënt na het plaatsen van het 'matje' hoesten, waarbij gecontroleerd kan worden of de breuk goed dicht is.

Pagina geschreven 22-2-2014.

- - -