Verwijde buikslagader en behandeling

Van een verwijde buikslagader (aorta) of aneurysma hoef je niets te merken. Die slagader vervoert het bloed naar de benen. Het deel tussen ribbenkast en navel kent de meeste slijtagerisico's. Als de wand dunner wordt, kan het bloedvat uitzetten. Dit komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor en veelal boven de 65. Soms bij een kind. De kans dat een man een verwijding krijgt, is twee tot drie procent. Roken vergroot het risico aanzienlijk en soms zijn er familiaire aspecten. Aderverkalking en te hoge bloeddruk zijn ook risicofactoren. Als zo'n aneurysma knapt is de kans daaraan acuut te overlijden 50 procent. Zeer snelle diagnose en operatie kan het leven van de patiënt vaak redden.

Klassieke open operaties worden meer en meer vervangen door kijkoperaties (endovasculair), vergelijkbaar met het dotteren van het hart. Onder plaatselijke verdoving wordt in de lies een katheter ingebracht die door de aderen tot in de aorta komt. Er zit een stukje opgevouwen kunstader, een stentgraft, in de katheter. Met een soort weerhaakjes moet die zich vastzetten in de vaatwand.

Des sterfte na een open operatie is vier procent. Bij de endovasculaire ingreep is dat iets minder, maar er moet vaker een hersteloperatie gedaan worden omdat de stent gaat schuiven.

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten wil beginnen met een bevolkingsonderzoek ter plaatse door alle mannen van 65 op te roepen voor een eenvoudige echo van 25 euro, vergoed door de ziektekostenverzekeraar, maar wel vallend onder het eigen risico. De Landelijke Vereniging voor Vaatchirurgie is nog kritisch, ook al omdat doordat we minder roken het aantal aneurysma's daalt en veel mensen toch al eens een buikecho krijgen i.v.m. andere problemen.

- - -