FODMAP-dieet bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Uit Australië waaide het FODMAP-dieet voor patiënten met PDS over. Het vermindert de klachten bij driekwart van hen. PDS zorgt voor buikpijn, opgeblazen gevoel, ontlastingsklachten (diarree), vermoeidheid en eetproblemen. FODMAP komt erop neer dat suikers de grote boosdoener zijn, suikers als lactose (melksuiker), suikers in groeten en fruit en in veel zuivel en tarwe. FODMAP vervangt tarwe door spelt, stopt vloeibare zuivel en laat kritisch uitproberen welke groentes en fruit nog gegeten kunnen worden.

De patiënt houdt zich zes weken aan het strenge begindieet en als de klachten dan zijn afgenomen, volgt de successievelijke herintroductie, waarin de patiënt elke week één van de verboden producten uitprobeert en uitvindt hoe zijn of haar lichaam daarop reageert. Meestal zijn maar één of twee voedingsmiddelen de boosdoener(s).

Het Groningse Martiniziekenhuis behandelde 70 patiënten met dit dieet en de meesten hadden er baat bij, vergelijkbaar met internationaal onderzoek en meer dan als placebo-effect is te verwachten. (Mensen willen dat een dieet werkt. Welk dieet je ook aanbiedt, het zal in 38 procent van de gevallen (tijdelijk) werken.) Een kwart van de patiënten heeft niets aan dit dieet.

Zie ook hier.

Pagina geschreven 14-4-2014.

- - -