Zelfhulpmiddelen bij allergie, reisziekte en diarree

Zelfhulpmiddelen bij allergie of hooikoorts zijn cetirizine (Zyrtec, Reactine, Prevalin Allerstop) 10 mg. 1 x dgs. of loratadine (Allerfre, Claritine) 10 mg. 1 x dgs. Als het ene middel niet helpt, kan het andere geprobeerd worden.

Soms wordt cinnarizine 25 mg. 2 of 3 x dgs. gebruikt. Dit middel wordt ook gebruikt tegen reisziekte. Andere reisziektemiddelen: cyclizine 50 mg. of meclozine (Suprimal) 25 mg.

Bij diarree waarvan de oorzaak niet duidelijk is, kan loperamide (Diacure, Imodium), te beginnen met 4 mg., gebruikt worden. N.B. Niet bij kinderen jonger dan twee jaar. Dit mag een paar maal per dag herhaald worden. Duurt de diarree langer dan twee etmalen, dan een arts consulteren.

Aanvulling laatst op 21-5-2016.

Hooikoorts en stuifmeel

Hooikoortspatiënten reageren te sterk op stuifmeel in de lucht. Hooikoorts heeft niets met hooi te maken, wel met de hooitijd, de tijd dat er veel stuifmeel in de lucht is. De pollenkalender loopt van januari (hazelaar, els) tot en met september (grassen en netels). Nu de Ambrosia (Ambrosia artemisifolia), een eenjarige plant uit Noord-Amerika, zijn intrede doet in Nederland, duurt het hooikoortsseizoen nog een maand langer, aangezien de Ambrosia bloeit in september en oktober.

Het lichaam herkent stuifmeel als vijandige indringer. Verdedigingscellen (mestcellen, mastocyten) produceren histamine om de indringer te bestrijden. Histamine irriteert neus, ogen en luchtwegen. Het kan een astma-aanval uitlokken. Als deze pollenallergie samengaat met overgevoeligheid voor bepaald voedsel, spreken we van kruisallergie.

Zie ook hier.

Pagina geschreven 7-5-2014.

- - -