Kinderen later zindelijk door wegwerpluiers

Een gemiddelde luiercarrière levert per baby 1400 kilo oftewel zo'n vijfduizend gebruikte wegwerpluiers op. Per baby moeten hiervoor negen bomen omgezaagd worden en een forse plas olie opgepompt. Dertig procent van de luiers bestaat uit kunststof uit aardolie, waardoor ze tot 70 keer hun eigen gewicht aan vocht kunnen opnemen. Recycling van luiers en incontinentiemateriaal hield zes jaar geleden op te bestaan. Uitwasbare luiers zijn zomaar twee- tot driemaal milieuvriendelijker.

Volgens Kees Bakker, huisman in Alkmaar, in de Volkskrant van 9-5-2014, kan het anders. Vijftig jaar geleden was 90 procent van de 2,5-jarigen zindelijk. In 1999 was dat nog maar 22 procent, zo bleek uit doctoraal onderzoek van Alexandra Vermandel. Niet-zindelijke kinderen waren vroeger een uitzondering op de basisschool. Van de zesjarigen kan nu vijftien procent de behoefte nog niet ophouden. Uit onderzoek werd duidelijk dat kinderen met wasbare luiers vroeger aan zindelijk worden toe zijn.

Vader Bakker, van wie de kinderen met anderhalf zindelijk zijn, merkte dat het kinderdagverblijf daar niet op ingesteld is. Er waren daar geen wc's en potjes. Hij bracht zijn zoon zonder luier weg en kreeg hem met luier terug. Stiekem, zo meent hij, vindt iedereen het wel gemakkelijk met die supervochtabsorberende luiers, terwijl het de ouders zijn die er niet aan toe zijn om tijd te steken in het hun kinderen aanleren van zindelijkheid.

Pagina geschreven 9-5-2014.

- - -