De weg kwijt

Enkelingen en hele groepen mensen zijn de weg kwijt. We willen misschien ook wel te groot leven. Dan kijk je makkelijk zo ver dat je verlamt door de muren die je voor je ziet. Dat is jammer, want het gaat ook om wat er vóór die muren is. De wereld verbeteren? Begin misschien beter in je eigen huis. Als je dan nog energie en ruimte meer hebt, breid gerust uit in je eigen familie of straat. Ik moet denken aan een tekst uit de bijbel, waarmee ik nu eenmaal ben opgegroeid. 'Jullie kunnen de nieuwe wereld nu al binnengaan, als jullie de juiste keuze maken.' (Lucas 17:21)

De ander is niet minder dan jij. Ook niet meer. In elk mens gloeit een goddelijke vonk. Daarom heeft een ieder in potentie de mogelijkheid de wereld om zich heen te veranderen. In feite doen we dat allemaal ook al, maar misschien conformeren we ons daarin te veel aan verwachtingen. Verwachtingen kunnen het eigen proces belemmeren.

Een valkuil is waar de één probeert macht te hebben over de ander. Dat probleem is zo groot als de wereld. Voor een ander weten wat hij of zij doen moet is op de grens van het betamelijke. Iemand forceren een andere dan de eigen weg te kiezen is over die grens heen.

- -

Pagina gemaakt 16-1-2017.