Zoeken naar jezelf

Daar hebben we in onze rijkdom tijd voor: het zoeken naar jezelf. In een boek van Jostein Gaarder las ik een zin die me belangrijk lijkt:
'Ik zou iedereen die zichzelf zoekt, willen aanraden om vooral te blijven waar je bent. Anders is het gevaar groot dat je voorgoed de weg kwijtraakt.'
Of dat een waarheid is die altijd opgaat, weet ik niet. Ik denk dat je jezelf meeneemt waarheen je ook gaat. Ik zie wel het risico van het jezelf ontlopen juist door op reis te gaan. Tegelijk kan iedere ontmoeting en elke ervaring je met het wezenlijke in jezelf confronteren.

Op 23 chromosoomparen krijgt ieder zo'n 25.000 genen mee, van elk paar één van moeder en één van vader. Bij moeder en vader was dat net zo. Dat we van elkaar verschillen is logisch. Maar we leven in een wereld die uniformiteit wil, aanpassing aan het grotere geheel. Het eigene kan daarin in de knel komen. Als dat gebeurt, kun je de weg kwijtraken. Als veel mensen de weg kwijt zijn, kunnen gemakkelijk ook anderen daarvan de dupe worden.

- -

Pagina gemaakt 16-1-2017.